nathan casteel

165 N. Desplaines Residential Tower

(GREC Architects, 2017)

At the building entry, a garden plaza serves as the backdrop for a monument commemorating the Haymarket event, which occurred at the site on May 4, 1886. The building lobby ‘living room’ fronts the plaza, providing a calm, contemplative environment for residents, guests and building staff. The third floor amenity deck features contoured landscape features with fire pits and grilling stations scattered throughout. The rooftop ‘nest’ includes a fitness center, yoga studio and lounge surrounding an intimately-scaled pool deck with stunning views of Chicago’s Loop.
Other resident amenities include a party room with demonstration kitchen, library, co-working space and conference rooms, an indoor-outdoor dog play area, and secure on-site parking.
The project is designed for LEED Gold certification and includes high-efficiency building systems, lighting and plumbing fixtures; stormwater harvesting and reuse for landscape irrigation, sustainably produced building products and materials, and extensive green roofs and landscaping palettes of native plant materials. Interior finishes include materials harvested from the heavy timber warehouse demolished for the project. Resident-oriented programs to promote sustainable urban living include bicycle storage and maintenance, ride-sharing, and interpretive demonstrations of building systems and energy usage.

dusk view-final